Hirdetés

Siófok város története röviden

Sorsfordító dátum Siófok fejlődésében 1968. december 29-e, amikor a település megkapta az Elnöki Tanács 20/1968-as számú határozatát arról, hogy - Sárvár és Sárospatak községekkel együtt - Siófokot is járási jogú várossá kell szervezni. Ezzel egyidejűleg Balatonkiliti községet egyesíteni kell Siófokkal, s az új város neve Siófok lesz.


Szinte lehetetlen minden apró tényt összefoglalni, összegyűjteni a fejlődés lépcsőfokait, néhány fontos adatot azonban hadd jegyezzünk fel az utókornak: 1968-ban már 160 ezer vendég látogatta meg a nyáron Siófokot, s a nemzetközi idegenforgalom addig példátlan fejlődése előre vetítette a balatoni turizmus intenzív fejlődését is. Budapest mellett a Balaton jelentette a hazai és külföldi turizmus célpontját. A szocializmus ideológiájának köszönhetően pedig a munkás- és gyermeküdültetés is hatalmas tömegeket vonzott nyaranta a tóhoz. Nem véletlen, hogy 1969-re a Somogy Megyei Tanács Idegenforgalmi Hivatala 1970. április 18-án megnyílt a Kálmán a későbbi emlékház alapjait megalakult a létrehozásának 15. évfordulójára már az ország legnagyobb hivatalává vált.
Az idegenforgalmat 115 vendéglátó egység, és 124 kereskedelmi üzlet szolgálta ki. A bevásárlást jelentősen megkönnyítette a Sió Áruház megnyitása, amely korábban még 70 milliós, 1970-ben viszont már 150 milliós forgalmai bonyolított le.
A hetvenes évek elejétől fokozatosan készült el a központi nagy-strand, a balatonújhelyi, a balatonszabadi, a sóstói, a gamászai és a Zichy M. téri strand. A város ekkor már - Szabadi-fürdő Siófokhoz csatolása után -17 km-es partszakasszal rendelkezett. A vendégforgalom számára fokozatosan emelkedtek a kulturális és sport rendezvények.
Kialakultak a vendégházak és ezekben tudtak turisták olcsó szállást foglalni maguknak Siófokon, vagy aki tehetősebb volt az szállodában és hotelben keresett magának pihenési lehetőséget.
Az IBUSZ és a SIOTOUR mellett meg kezdte működését a szövetkezetek utazási irodája, a COOPTOURIST is.
A település parkjainak alapterülete egyre növekedett, elkészült a Tisztviselőtelepi Balaton feltöltése és az Ezüstpart első szakasza. A távkapcsolásos telefonrendszerrel javult a város telefonösszeköttetése, s javult a vízellátás is. Aggasztó volt viszont a közlekedési helyzet. Nemcsak az útburkolat hiánya, de a parkírozók zsúfoltsága és az egyel len közúti Sió-híd szűk áteresztő képessége is rendkívül nehezítette a napi 15 ezer gép jármű áthaladását.
Siófok történetét nemsokára folytatni fogjuk.
Ajánlja ismerőseinek:


További híreink

Siófok város története röviden

Sorsfordító dátum Siófok fejlődésében 1968. december 29-e, amikor a település megkapta az Elnöki Tanács 20/1968-as számú határozatát arról, hogy - Sárvár és Sárospatak községekkel együtt - Siófoko..

Terjeszkedő magyar bank

A MagNet Bank megveszi a Banco Popolare magyarországi leánybankját. Ezzel, ha kicsivel is de közelebb kerül az a kormányzati cél, miszerint a bankszektor fele legyen magyar kézben.

Esélyt sem hagyott a Bayern az Arsenalnak

Ahogy azt várni lehetett az abszolút esélyes Bayern München, úgy kezdte a találkozót, mint azt egy német bajnokságot vezető csapattól várni lehet.

Spriccelő elefánt

A budapesti Állatkert elefántja vizet spriccel az ormányából

Peti Hentes Show a népszerűségi lista csúcsán

Exkluzív interjú az új Youtube sztárral, a Peti Hentes Show alkotójával, Köteles Róberttel. Ha még nem láttad, nézd meg itt a Peti Hentes Show felejthetetlen első részét!

Euro lakossági betétek kamatai – 2012 augusztus

Az elmúlt hetekben erősödött a Forint az Euróval szemben. De hogyan változtak a magyarországi lakossági Euro betétek kamatai?

Siófok város története röviden
Értékelte: www.legjobbvideo.hu Értékelt
Sorsfordító dátum Siófok fejlődésében 1968. december 29-e, amikor a település megkapta az Elnöki Tanács 20/1968-as számú határozatát arról, hogy - Sárvár és Sárospatak községekkel együtt - Siófokot is járási jogú várossá kell szervezni. Ezzel egyidejűleg Balatonkiliti községet egyesíteni kell Siófokkal, s az új város neve Siófok lesz. Osztályzat:
blog comments powered by Disqus
  • Hirdetés jokamat.hu