Mit tegyünk ha jön a kánikula?

2012.06.29      

A hétvégén akár 39 fokot is elérhet a csúcshőmérséklet. Hogyan tegyük elviselhetővé ezt a meleget magunk és családunk számára? Íme, néhány jótanács a forró napokra.


Mit tegyünk ha jön a kánikula?

Megérkezett hazánkba az igazi nyár. A hétvégén egyre melegebb lesz, a csúcsot hétfőn és kedden érhetjük el. Ekkor akár 38-39 fok is lehet. A jövő hét is a kánikula jegyében telhet el és a következő szombatra ismét 36-37 fok várható. Ezután remélhetőleg megjön az enyhülés, de az még nagyon messze van. Főként egy panellakásban vagy egy tetőtérben ahol a levegő éjszaka sem tud lehűlni érezhetjük kutyául magunkat. A helyzet komolyságát jelzi, hogy az országos tisztifőorvos III. fokú hőségriasztást rendelt el.
Mit tegyünk ilyen helyzetben?
A legfontosabb, hogy vegyünk magunkhoz elegendő folyadékot, lehetőleg vizet, gyümölcslét, levest. Az alkoholos, szénsavas és cukros italok egyáltalán nem ajánlottak. Még az árnyékban tartózkodók is igyekezzenek napi 2-3 liter vizet inni, akiket pedig a szükség a nyílt terekre szólít lehetőleg ennél is többet.
Ha lehetséges ne tartózkodjunk a tűző napon, 11 és 15 óra között mindenképpen vonuljunk árnyékba vagy hűtött helységbe.
Egy szalmakalap, könnyű fehér ruha és napvédőkrém sokat segíthet a leégés ellen.
Egy langyos vizes tusolás vagy mosakodás gyorsan felfrissít. Italunkba tegyünk jégkockát.
Az fokozott izzadással ásványi sókat veszítünk, figyeljünk a táplálkozásunkra és pótoljuk zöldségek, gyümölcsök vagy táplálék kiegészítők formájában.
Töltsünk pár órát naponta légkondicionált helyen. A bevásárlóközpontok kiválóan alkalmasak erre. A halaszthatatlan találkozókat is ilyen helyre szervezzük.
Gyermekekre fokozottan vigyázzunk, hiszen ők önállóan még nem képesek betartani a fenti ajánlásokat.
Otthonunkat minden lehetséges módon árnyékoljuk. Még nem késő megjavítani a rosszul szigetelő ablakokat és felszerelni egy sötétítő függönyt vagy redőnyt! Bent ne használjunk feleslegesen hőtermelő eszközöket (sütő, vasaló, lámpa, TV, számítógép). Hajnalban szellőztessünk alaposan és aztán zárjunk be mindent a hűvössel együtt.
Már egy ventilátor is sokat segíthet, de ne állítsuk közvetlenül magunkra, hiszen kiszárítja a bőrt és huzatot is kaphatunk tőle. Ha van légkondicionálónk használjuk bátran, de ne állítsuk túl hidegre és ebben az esetben is figyeljünk arra, hogy ne közvetlenül kapjuk a hideg levegőt.
Hány fok van most nálad? Írd be a kommentekbe!


Fülöp Zoltán

Mit tegyünk ha jön a kánikula?
Értékelte: www.legjobbvideo.hu Értékelt
A hétvégén akár 39 fokot is elérhet a csúcshőmérséklet. Hogyan tegyük elviselhetővé ezt a meleget magunk és családunk számára? Íme, néhány jótanács a forró napokra. Osztályzat:
blog comments powered by Disqus

www.jokamat.hu
Zenei videók http://www.legjobbvideo.hu/
sportofusa.com http://www.sportofusa.com/
Szoftverfejlesztés ---
Arany árfolyam honlap
Film schools filmri

mailhungary.hu